User Tools

Site Tools


before-nl

Alvorens te beginnen

InhoudVoordat je begint

Alvorens te beginnen met Rocrail, eerst een aantal basis principes om er zeker van te zijn dat het ontwerp gereed is voor digitale besturing.

Er moet een digitaal baanontwerp zijn

Je kunt niet eenvoudig een analoge baan met de computer verbinden. Als je een analoge baan hebt moet deze eerst omgezet worden in een digitaal ontwerp voordat rocrail de baan kan besturen. Dit kost meestal meer tijd dan eenvoudig een nieuw ontwerp maken.

Verschillen tussen digitaal en analoog

Bij een analoge baan worden alle componenten (loc's, wissels en seinen) aangesloten op een normale spanning. Er gebeurt niets totdat je aan de knop van de transformator draait of op de knopjes drukt die verbonden zijn met de wissels op je baan. Het draaien aan de transformator knopt verhoogt de spanning op de baan en de locs gaan rijden. Het drukken op een knopje stuurt stroom naar een wissel waardoor deze omschakelt.

Dit betekent dat als er op de baan niets gebeurt er geen spanning op de baan staat en er geen stroom vloeit.

Bij een digitaal ontwerp zit er tussen iedere component en de voedende spanning een chip. De voedende spanning is altijd maximaal omdat deze gebruikt wordt om informatie te sturen naar de chips. Als er een commando gestuurd wordt regelen de chips de spanning/stroom naar de componenten.

Dit betekent dat als er niets gebeurt op de baan er toch spanning op de baan staat. Ook al rijden er geen treinen of worden er geen wissels omgeschakeld.

Bij een analoog ontwerp regelt een eenvoudige transformator met draaiknop de spanning naar de baan. En eenvoudige knopjes sturen de spanning naar de wisselspoelen en seinen.

Een digitale baan heeft een Central Station (CS) nodig om de signalen naar de decoders te sturen. Er is een versterker en een transformator nodig die de signalen geschikt maken voor de spanning op de rails.


Verbinding met de baan.

Een digitale baan heeft minstens één verbinding nodig tussen het Central Station en de baan. Het CS gebruikt deze verbinding om signalen naar de baan te sturen.

Rocrail heeft ook minimaal één verbinding nodig tussen de computer en het CS, zodat Rocrail de baan kan besturen via het CS.

En als laatste is er een (optionele) verbinding nodig tussen de baan en de computer of het CS om Rocrail te laten weten waar de treinen zich op de baan bevinden als je de treinen automatisch wilt laten rijden.

Er zijn meerdere mogelijkheden voor deze verbindingen en ze verschillen onderling enigszins. Zo zijn er Central Stations die de terugmeldingen van de baan niet kunnen verwerken, dan gaan deze meldingen rechtstreeks naar de computer.

Kijk voor meer informatie bij de hoofdstukken over Central Stations en melders en kijk bij interfaces voor informatie over de verbinding tussen jouw CS en de computer.

before-nl.txt · Last modified: 2018/11/12 08:56 (external edit)