User Tools

Site Tools


deprecated:schedules-testcase2-nl

This is an old revision of the document!


Dientroosters

InhoudComponentenDienstroosters


Het is slechts een kwestie van Planning en Timing

Dienstroosters opstellen voor de automatische besturing door Rocrail is een van de belangrijkste zaken. Het kan echter lastig zijn om te begrijpen hoe e.e.a. geconfigureerd moet worden voor het automatische treinbedrijf. Deze testcase beschrijft de ontwikkeling van een layout gebaseerd op de verschillende rocrail-componenten om auto mode mogelijk te maken.

De layout van Testcase 2

Rocview Screenshot

Dit ontwerp is ontstaan vanuit het eerste ontwerp. Er zijn nu twee complete ovalen, een inhaal spoor en een programmeer spoor. Dit spoor wordt niet mee genomen in de dienstroosters. Een korte toelichting:

Het ontwerp is nog steeds eenvoudig en lijkt veel op het voorstel van vele fabrikanten als uitbreiding op de standaard ovaal van de starters set. Er schuilen toch vele verrassende dienstrooster problemen in die alleen op te lossen zijn met blokken, rijwegen, dienstroosters en kritische blokken (Blok groepen).

De namen van de blokken zijn in het blok weergegeven. De melders zijn vermeld in blauwe tekst. De wissels worden weergegeven in groene tekst. Klik op het plaatje om in te zoomen.

Het ontwerp staat hier: z board.xml

Ontwerptekening

In augustus 2008 heeft Mark het voorbeeld uitgewerkt hoe een standaard ovaal werkt als een digitale baan met melders. Het schema rechts is een vroege werk kopie van het elektrisch schema.

Elk anders gekleurd deel van een sectie is een melder. De groene sektie is het programmeerspoor. Het ontwerp is gemaakt met Raily 4.0, een baan ontwerp programma. De kleuren werden later in een grafisch programma aangebracht en afgedrukt. De opmerkingen zijn toegevoegd tijdens de realisatie.


De uitvoering

Het ontwerp is gebouwd in schaal Z, het testen startte in februari 2009. Merk op dat schaal Z 2 rails is en niet 3 rails zoals bij Maerklin. Maerklin rails is gebruikt, k83s units zijn gebruikt voor de wisselaansturing, digitrax BDL168s voor de stroomdetectie en alles aangesloten op de digitrax DCS100. De foto toont het ontwerp na realisatie: mounted.jpg


De basis

Omdat het ontwerp een grote cirkel is, zijn de blokken, rijwegen en dienstroosters "met de klok mee" vastgelegd. Vooruit betekent rijden met de klok mee van de onderkant, het zuiden, via het westen ,naar de bovenkant, het noorden. Acheruit rijden betekent rijden van de onderkant naar de bovenkant via het oosten.

Blokken

Boven aan de pagina zijn de blokken weergegeven in Rocrail. De naamgeving van de blokken volgt de afspraak "noord-zuid-oost-west", en begint bij het meest zuidelijke deel van de baan. Elk blok is begrensd door 2 melders, 1 links en 1 rechts. De "Y Ent" melder wordt niet gebruikt.

Locaties

Een locatie is een verzameling van 2 of meer blokken die een zelfde bestemming vormen.Omdat Rocrail kan kiezen uit de blokken in een locatie om een trein heen te sturen, staan locaties meerdere treinen toe tegelijkertijd naar eenzelfde locatie te rijden.Een klassiek voorbeeld is een passeerspoor waar de ene trein naar het zijspoor gaat en wacht terwijl een andere trein passeert. De combinatie van North en North Siding in het North Station is zo'n situatie zodat twee treinen de binnen ovaal kunnen gebruiken.

Rijwegen

Alle rijwegen zijn gedefinieerd voor twee richtingen. Er zijn geen andere instellingen gewijzigd. Nogmaals, omdat de richting "met de klok mee" is, moet iedere loc beneden,in het zuiden naar links kijken .De namen van de routes zijn gebaseerd op waar de trein vandaan komt "From" en waar de trein naar toe gaat "To"."South Outer to North West" betekent komende van South Outer en gaand naar North West

Alle routes:

South Outer to North West East to South Outer
North West to North East East to South Inner
North East to South Outer South Inner to West
South Outer to West Yard North to West
West to North Yard South to West
West to North Siding Yard North to PTrack
North to East Yard South to PTrack
North Siding to East

Kritische secties/Blok groepen

Er zijn 3 kritische secties in het ontwerp:3 basic Critical

Naam Gekoppelde blokken
Outer Oval South Outer
North West
North East
Inner West South Inner
West
Inner East East
South Inner

Doelstelling en problemen

De bedoeling is nog steeds de baan geheel door alle locs in beide richtingen te kunnen laten berijden. De besturing moet volldig automatisch geschieden zoals in het eerste voorbeeld. Ook het gebruik van het passeerspoor moet ingepast worden zodat treinen in verschillende richtingen zowel op de binnen ovaal als op de buiten ovaal kunnen rijden.

Test Dienstrooster

De eerste dienst roosters zijn een kopie van Test Case 1.

Een trein laten rijden

Een trein rijdt van Yard North naar south inner, daarna naar yard south en south inner en dan terug naar yard north. Dit wordt eindeloos herhaalt.Er zijn eigen lijk 4 dienstrooster die elkaar aanroepen en zo een lus vormen:

Schedule Blocks Next Schedule
YN-SI Yard North
West
North
East
South Inner SI-(R)-YS
SI-(R)-YS South Inner
West
Yard South YS-SI
YS-SI Yard South
West
North
East
South Inner SI-(R)-YN
SI-(R)-YN South Inner
West
Yard North YN-SI

Een trein in tegengestelde richting vanaf de buiten ovaal.

Een trein rijdt van south outer de buiten ovaal, dan de binnen ovaal en terug naar de buiten ovaal in een eindeloze lus.

Schedule Blocks Next Schedule
SO-SO-SI-SO (R) South Outer
North East
North West
South Outer
East
North
West
South Inner
East
North
West
South Outer SO-SO-SI-SO (R)

Beide treinen tegelijk

De resultaten van testcase 1 worden gebruikt. Een trein loopt op de rangeerterrein terwijl een andere trein in tegengestelde richting op de binnen ovaal deelt.
Kijk op Youtube:

Two Trains Running

De binnen ovaal delen

De treinen wiselen van ovaal.

Dit is wat lastiger. Eerst is het rangeerrooster aangepast zdat de trein naar de buiten ovaal rijdt en weer terug als hij in south inner was. Het worden nu van 4 , 10 dienstroosters, die een verschillende volgend dienstrooster hebben gekregen terwijl er nog twee dienstroosters aan toegevoegd zijn om de trein in de buiten ovaal te laten rijden.

Dit ziet er zo uit:

Schedule
YN-SI(2)
SI-SO
SO-SO
SO-SI
SI-(R)-YS(2)
YS-SI(2)
SI-SO(2)
SO-SO(2)
SO-SI(2)
SI-(R)-YN(2)

Geboekte vooruitgang

deprecated/schedules-testcase2-nl.1542009364.txt.gz · Last modified: 2018/11/12 08:56 by 127.0.0.1