User Tools

Site Tools


can-kabel-nl

CAN Aansluitkabel Samenstelling

Voorbeeld van een CANbus netwerk

can-gc-example-en.jpg


Afsluitweerstanden


De CANbus staat bekend om zijn hoge betrouwbaarheid. Om dit ook ten volle te kunnen waarmaken moet de CANbus altijd aan beide zijden afgesloten worden met een weerstand van 120 Ohm. Deze weerstanden staan parallel waardoor de bus-impedantie 60 Ohm wordt.

Op alle modulen vindt u een jumper die deze weerstand in kan schakelen. In het netwerk wordt dan op de eerste en de laatste module de jumper geplaatst.


Bedrading van de connectoren

De meest geschikte kabel om de CAN modules met elkaar te verbinden is CAT-5 kabel. Deze kabel is goedkoop en wordt algemeen toegepast voor computer netwerken en is in iedere computershop en/of bouwmarkt verkrijgbaar.
www.reichelt.de_bilder_web_artikel_e910_cat5patk.jpg De toegepaste connectoren zijn van het DB9 type in de uitvoering mannetje (male) en vrouwtje (female). Deze componenten zijn bijvoorbeeld bij de internet shop van Conrad verkrijgbaar.

In onderstaand schema wordt de bedrading van de connectoren aangegeven. Hieruit blijkt dat De loconet bus en de CANbus via 1 kabel uitgevoerd kan worden. Dit betekent dan ook dat op de kabel zowel Loconet- als CAN-modulen kunnen worden aangesloten. Ze kunnen zelfs tezelfdertijd gebruikt worden.Het is eveneens mogelijk een booster zoals de ORD-3 op deze kabelsamenstelling aan te sluiten

De aansluiting van de kabel op de connectoren

\\|d9pinout.jpg|

DB9
Pin
Functie CAT-5 kleur Opmerkingen
1 GND brown/white optioneel
6 GND green/white
2 RailSync- orange/white tbv de ORD-3
7 CANL blue/white
3 Loconet green bij combi gebruik loconet-CANbus
8 CANH blue
4 RailSync+ orange tbv de ORD-3
9 Not used niet gebruikt
5 +12V supply brownReichelt Elektronik :

In Nederland is bestelling bij Conrad eveneens mogelijk.

Alternatief

Alleen voor testdoeleinden en kleine banen.

www.reichelt.de_bilder_web_artikel_c610_a2300.jpg In de computershops zijn ook kant en klare volledig bedrade "RS232" kabels met connectoren verkrijgbaar. Deze kabels zijn gemaakt voor het transport van data en niet voor vermogen van enige omvang daarom niet of slechts zeer beperkt bruikbaar in een netwerk zoals Loconet of de CANbus.


can-kabel-nl.txt · Last modified: 2018/11/12 08:56 by 127.0.0.1