User Tools

Site Tools


introduction-nl

Rocrail Manual - General Introduction and Architecture

Inhoud

Inleiding

Rocrail is een Open Source Project waarmee modeltreinen bestuurt kunnen worden vanaf 1 of meerdere computers. De treinen kunnen rechtstreeks met de pc bestuurd worden, of de computer stuurt de treinen automatisch. Zelfs zelf sturen terwijl de computer een andere deel van de baan aanstuurt behoort tot de mogelijkheden.

Rocrail gebruikt 2 hoofdprogramma's, een server Rocrail en een client Rocview. Deze programma's staan met elkaar in verbinding door middel van het Internet Procotol en behoeven niet beide op 1 pc te draaien. Je kunt Rocrail vanuit de ene pc draaien, direct verbonden met je baan, en je kunt de baan besturen vanaf een andere pc in je netwerk of via het Internet. Rocrail beschikt ook over een webinterface waarmee de baan gestuurd kan worden vanuit een webbrowser zoals Firefox.

Het serverprogramma draait op de pc die door tussen schakeling van een controler zoals de Märklin's 6051, de Uhlenbrock Intellibox, Loconet, of SRCP verbonden is met de baan en gebruikt protocollen zoals DDL/DDW en meer. Zie http: www.rocrail.net/doc/nl/controllers.html voor een complete lijst van controlers.

De Rocrail Client staat in verbinding met de server over het netwerk. De Client is tevens te gebruiken om de baan te ontwerpen. De Server is niet nodig om de baanlayout te bewerken. Baanplannen kunnen naar de Server ge-uploaded worden nadat het ontwerp van de baan gereed is.

En Rocrail draait op zowel Windows, Linux als Mac OS.

Stel je voor dat je je baan kunt beheren met je draagbare pc via het wifi netwerk ? Beeld je in dat je op je sofa zit met je laptop op schoot terwijl je je baan stuurt ? Stel je voor dat je via een webserver en webcams je baan kunt besturen en je vrienden kunnen dat eveneens vanaf hun lokatie dmv bijvoorbeeld Firefox ?

Dit alles kan Rocrail, en nog veel meer.

Rocrail maakt het mogelijk dat de pc de baan automatisch runt door gebruik te maken van blokken, rijwegen en tijdschema's die zelf gedefinieerd kunnen worden. Rocrail kan complexe situaties aan, waar een express-trein iedere 10 minuten voorbijkomt terwijl een andere trein het traject van de express-trein rijdend van het ene punt naar het andere punt doorkruist. Rocrail zorgt dat er geen conflicten ontstaan en botsingen worden vermeden.

En omdat het Open Source is, kun is Rocrail naar eigen hand te zetten en verbeteren en de wijzigingen kunnen gedeeld worden met de andere gebruikers. Rocrail is een creatie van Rob Versluis en het beste van dit alles, het is gratis. (en dat voor een Nederlander … :-)


Rocrail Architectuur


Dit overzicht geeft de verschillende elementen weer om een Rocrailbaan te runnen.

introduction-nl.txt · Last modified: 2019/08/28 14:18 by vt601