User Tools

Site Tools


block-sensor-nl

Hoeveel melders per blok zijn nuttig?

InhoudComponentenBlokken



Het antwoord is relatief simpel. Over het algemeen wordt de BBT (Block Brake Timer) gebruikt en daarbij zijn er maar 2 melders nodig.
Slechts in enkele gevallen kan er met 1 melder worden gewerkt en soms heb je meer nodig voor speciale functies.

In de afbeeldingen: S1, S2 en S3 zijn melders, de plus en min zijdes van de Rocrail blokken en richting van rijden worden getoond.
De sensoren zijn (voor H0) ongeveer 20cm van de uiteindes van het blok geplaatst. Aangezien dit voor verschillende type sensoren en snelheden van de trein in het blok wat kan verschillen wordt er geadviseerd hier wat mee te experimenteren.

Meer over Rijwegen in blokken

Rocrail instellingen voor twee melders in een blok

Zoals al vermeld kan je een goed resultaat krijgen met slechts 2 melders per blok. Afhankelijk van de rijrichting van de trein S1/S2 zijn een "enter" of een "in" melder. Er zijn verschillende soorten melders die kunnen worden gebruikt. Zie meer hierover in: Sensors

  • —- > links naar rechts S1=”enter”, S2=”in” (vanaf de plus zijde)
  • < —- rechts naar links S1=”in”, S2=”enter” (vanaf de min zijde)

De instellingen van links naar rechts:

Meer over Melder definities

Rocrail instellingen voor één melder in een blok

Als het niet erg belangrijk is waar de trein het blok stopt zolang deze maar ergens in het blok stopt kan er ook worden gewerkt met een enkele sensor. Als de trein in beide richtingen mag rijden dient deze sensor ongeveer in het midden te zijn geplaatst.

De fysieke melder geeft een enter-event en start een timer welk bij het aflopen een in-event geeft.

  • < — > zowel van links naar rechts als rechts naar links S1=”enter2in” (vanaf zowel de plus als de min zijde)

Rocrail instellingen voor drie of meer melders in een blok

Als je geen BBT wilt gebruiken zijn er nog andere mogelijkheden om de trein correct te laten stoppen. Vooral bij stations zou een korte trein op een een andere plek moeten stoppen dan een lange trein. De vraag wordt dan hoeveel verschillende rijwegen met hun melders ga je dan nodig hebben in het betreffende blok?
Soms kan je 3 of meer melders hebben. De extra melder is dan vaak een "pre2in". De trein remt af naar V_mid bij de "enter" naar V_min bij de "pre2in" melder. Korte treinen kunnen worden ingesteld dat deze hebben te stoppen bij de "pre2in" melder.

In blokken met 2 melders (enter en in) kan een "pre2in" worden gesimuleerd door een "enter2pre" te gebruiken i.p.v. een "enter" event. De fysieke melder genereert een "enter" event. Na het aflopen van de event timer wordt er een "per2in" gegenereerd. De trein remt eerst af naar V_mid en na de event timer naar V_min.
De melders en event timers dienen zo te staan afgesteld dat de gewenste stopplek kan worden bereikt. Wat experimenteren kan nodig zijn.

  • —- > van links naar rechts S1=”enter”, S2 = “pre2in”, S3=”in” (vanaf de plus zijde)
  • < —- van rechts naar links S1=”in”, S2 = “pre2in”, S3=”enter” (vanaf de min zijde)

Zie ook: Sensors in Blocks

De instellingen van links naar rechts:

De "pre2in" zorgd ervoor dat de loc op minimale snelheid gaat rijden. De loc zal snel na de in melder stoppen. Dit lijd tot nauwkeurige stoppunten. Korte treinen kunnen worden ingesteld dat deze hebben te stoppen bij de pre2in melder. Dit kan worden gedaan door bij de loc instellingen de optie "Stop bij een pre2in melder" aan te zetten. Voor deze locs heeft de "pre2in" de functie van een in melder gekregen.

Je kan dit ook bereiken door verschillende rijwegen te maken en de melders voor elke rijweg anders in te stellen in de blokinstellingen:

Korte-treinen rijweg:

Lange-treinen rijweg:

Zoals te zien de verschillende rijwegen (Korte/Lange-treinen) gebruiken de zelfde set melders, maar geven een andere event.

Een andere rede om extra melders aan een blok toe te voegen heeft vaak te maken met "Acties". Zoals een geluidssignaal van de loc, station verlichting aan/uit schakellen etc.
Zie ook: Acties

block-sensor-nl.txt · Last modified: 2018/11/12 08:56 by 127.0.0.1