User Tools

Site Tools


intellibox-nl

Uhlenbrock IntelliBox

InhoudCentral StationsIntellibox-I Classic | Intellibox USBSetup voor de Intellibox-I 'Classic', 65000, andere Intelliboxen met RS232 interface

ib.jpg

Algemeen

De Intellibox-I kan zowel gebruikt worden met het Marklin p50, het p50x en het LocoNet protocol via de RS232-poort of met het LocoNet protocol via de LocoNet connector met een aparte LocoNet adapter.
Het p50 protocol wordt niet aangeraden vanwege zijn beperkte instructie set.

Setup Algemeen

Standaard wordt de Intellibox (IB) met een RS232-kabel verbonden met de PC. Wanneer de computer geen RS232-poort meer heeft kan gebruik worden gemaakt van een adapter. Zie ook het hoofdstuk RS232-kabel maken aan het eind van deze pagina.

TIP: Als alternatief kan de computer via een Loconet-adapter worden verbonden. Deze verbindingen hebben een aantal voordelen ten opzichte van de RS232-verbinding. Zie ook Spontane Resets voor dit fenomeen.

Om ook de veranderingen van de loksnelheid door de IB-regelaar correct te laten zien, moet in Rocview de optie Laat regelaars zonder ID toe zijn geactiveerd.

Na het voltooien van de set-up moet nog aandacht worden gegeven aan de paragrafen Fine Tuning en Schakeltijden.

Setup voor het p50x protocol

Instellen van de Intellbox

Interface

In de basis setup modus "Interface" en kies:

 • Baudrate: 19200

Protocol

In de basis setup modus ga naar "Interface" en kies:

 • Syntax: 6050 & IB

:!: "Alleen IB" werkt NIET!

Loop deze pagina goed door als je CS het p50x protocol ondersteunt: Controllers (EN)

Instellen van Rocrail

Vanuit het menu Bestand → Rocrail eigenschappen… wordt in de tab "Centrale" het p50x protocol gekozen. Wanner de Intellibox de enige gebruikte centrale is, kunnen alle andere centrales in de lijst beter worden verwijderd.
Daarna wordt in het dropdown menu "NEW" de p50x-centrale gekozen. Met de knop toevoegen komt deze in de lijst bovenin te staan. Vervolgens kan de centrale NEW-p50x worden bewerkt in de tab Eigenschappen. Er opent een dialoog-menu Intellibox (Extended P50):

IID

Het Interface ID "NEW" wordt overschreven met een passende naam,bijv. IB in het voorbeeld. De gebruikte computer interface wordt ingevoerd bij poort. In dit voorbeeld dus "com1|".

Baudrate

De IB ondersteund verschillende baudrates van 2400, 4800, 9600, 19200 en (bij gebruik van de special options) 38400. De waarde 19200 wordt het meest gebruikt en wordt daarmee aanbevolen.

Timeout

De hier ingevulde waarde wordt gebruikt als "time out"waarde voor de seriele communicatie, zoals het wachten op de CTS lijn.

Handshake

Bij Hardware Flow moet CTS zijn ingevuld.

Melders

Het Aantal van de verbonden melders moet in dit veld worden aangegeven. De waarde is het aantal aangesloten 8-poorts meldermodules. Bij gebruik van een 16-poorts melder moet de waarde met 2 worden vermenigvuldigd.
Hiermee wordt ook het correcte aantal melders opgevraagd bij de "Start van de Dag".

Opvragen

De Opvragen checkbox moet voor een betere prestatie beter leeg blijven. Deze wordt gebruikt bij de Tams Easy Control.
De Opvragen-optie leest de melders op de methode van de p50 (zoals bij de Märklin 6050/6051). Dit is voor de Intellibox niet nodig omdat deze daar zelf in voorziet.

Opties

Overschrijf handregelaar

Vink deze optie aan zodat een lok die niet door de PC wordt bestuurd, toch een XLok commando uitvoert.

Setup voor LocoNet

Opmerking:
Dit gedeelte heeft uitsluitend betrekking op de Loconet verbinding via de RS232-connector!
Zie ook Spontane Resets voor de set up met behulp van de Loconet verbinding!

De IB kan worden gebruikt met Loconet via de RS232 seriele poort. De IB gedraagt zich dan als LocoBuffer.

Opmerking:
LocoNet datapakketten kunnen verloren raken door de korte buffertijd tussen LocoNet en de RS232 interface.
Een aparte LocoNet adapter kan dit voorkomen. Zie ook Spontane Resets voor details.

Instellen Intellibox

 1. Upgrade de software in de IB naar tenminste versie 1.500: http://www.uhlenbrock.de
 2. Zet de interface in de "LocoNet" mode:
  • Basic settings → interface → syntax → LocoNet
 3. Set de baudrate naar 19200 Baud:
  • Basic settings → interface → bit per second → 19200 bit/s
 4. Set de UART van de interface op 1 stop bit : (standaard 2)
  • Basic settings → special option → SO 5 → 1
 5. Disable SO 6: (default 254)
  • Basic settings → special option → SO 6 → 0

Instellen Rocrail

Vanuit het menu Bestand → Rocrail eigenschappen… wordt in de tab "Centrale" het Loconet protocol gekozen. Wanner de Intellibox de enige gebruikte centrale is, kunnen alle andere centrales in de lijst beter worden verwijderd.
Daarna wordt in het dropdown menu "NEW" de Loconet-centrale gekozen. Met de knop toevoegen komt deze in de lijst bovenin te staan. Vervolgens kan de centrale IB worden bewerkt in de tab Eigenschappen. Er opent een dialoog-menu Loconet Interface:Interface

Het Interface ID "NEW" wordt overschreven met een passende naam,bijv. IB in het voorbeeld. De gebruikte computer interface wordt ingevoerd bij poort. In dit voorbeeld dus "com1".

Baudrate

De IB ondersteund verschillende baudrates van 2400, 4800, 9600, 19200 en (bij gebruik van de special options) 38400. De waarde 19200 wordt het meest gebruikt en wordt daarmee aanbevolen.

Type

All Type moet Locobuffer worden gekozen.

Bij CTS Flow moet zijn aangevinkt.

Options

In de tab Options hoeven geen aanpassingen te worden gedaan voor de Intellibox.

Details

In de tab Details is de enige relevante optie de Slot Vrijgave Tijd: Locomotieven die niet in gebruik zijn als de tijd als gedefiniëerd in de Intellibox is verstreken. De optie Slot Vrijgave Tijd kan worden gebruik om dit te voorkomen. De waarde die ingevoerd wordt bij Slot Vrijgave Tijd mag ten hoogste gelijk zijn aan, maar bij voorkeur iets lager dan de tijds ingesteld op de Intellibox.

:!: Met een waarde gelijk aan 0 (nul), wordt de centrale zodanig ingesteld dat de Slot Vrijgave niet optreedt. Dit kan leiden tot onverwachte situaties. Rocrail controleert niet of deze waarde op de Centrale is ingesteld.
Heel lage waarden voor de Slot Vrijgave Tijd veroorzaakt onnodige dataverkeer om deze intervallen te controleren.

Opmerking: Locs die niet worden bestuurd door Rocrail en vervolgens niet langer in gebruik zijn blijven voor de Slot Ping actief. Wanneer deze loc vervolgens wordt gekozen op de Intellibox zal een melding verschijn "Lok in gebruik".
:!: Activeer niet de slotserver, dit geeft conflicten met de IB en zorgt voor een Rocrail crash.

S88

Stel het aantal verbonden S88-modules in om de melderstatus bij de Start-van-de-Dag te verkrijgen.

Verbeterde instellingen

Als je problemen hebt in auto-mode met de goede werking van de intellibox probeer dan een van de specials options aan te passen.

Verander één parameter tegelijk,test de werking alvorens een andere parameter te wijzigen.


SO1
Om met de hogere baudrate van 34200bps te kunnen werken moet in de IB SO#1 een waarde van 4 krijgen.

SO25 / SO907 Data Format
SO#25 en SO#907 definiëert het "idle" signaal, wanneer geen loc actief is of is opgenomen in de verversingscyclus. De fabrieksinstellingen (afhankelijk van het land waar de IB is gekocht) zijn: SO#25=0 en SO#907=1.

Data Formaat SO25
DCC / Motorola indien gewenst 0
DCC permanent 1
Motorola permanent 2
DCC and Motorola permanent 3


Idle Signaal SO907
Motorola 1
DCC 4
Motorola en DCC 5


De combinatie van SO#25=3 en SO#907=5 kan bij bepaalde omstandigheden problemen veroorzaken bij bepaalde mobile en/of stationaire decoders: Soms worden opdrachten met vertraging of in het geheel niet ontvangen. In het algemeen is net niet nodig om zowel DCC en Motorola idle signalen ter verzenden. Dit geldt ook in een gemengde werkomgeving met DCC en Motorola.

Opmerking: Wanneer, vanuit het IB-menu, voor een enkele loc een protocol wordt gekozen dat anders is dan het standaard ingestelde protocol, kunnen de speciale opties SO#25=3 en SO#907=5 automatisch worden gezet!


SO26 BPS Fallback

Om de werking van de IB te verbeteren, kan geprobeerd worden om de Speciale Optie 26 van 1 naar 0 te veranderen.
(SO#26=1 forceert bij langere onderbreking van het RS232-signaal een baudrate van 2400, dit kan gebeuren tijdens het opstarten van p50x, met als resultaat een verbroken verbinding. SO#26=0 zorgt voor een ongewijzigde snelheid)

SO33 Disable Echo
Indien er geen I²C onderdelen, zoals een Märklin toetsenbord , verbonden zijn met de IB, kan het wijzigen van SO#33 in 0 een prestatie verbetering opleveren.

Spontane Resets

De oudere IB staat erom bekend, dat zij soms een spontane (ongewenste) reset uitvoert. Dit gebeurt onder bepaalde omstandigheden en situaties. Hoewel hierover veelvuldig is gediscussieerd op diverse fora, is de oorzaak nooit goed gevonden. Het meest duidelijk is dan de IB vrijwel nooit een spontane reset uitvoert, wanneer de seriele verbinding met een computer niet gebruikt wordt.

Om de kans op ongewenste resets te beperken is een goede (en doorgaande) afscherming van de interface-kabel tussen PC en IB van groot belang. Verder moeten transformators, monitoren en andere interferentiebronnen zoveel mogelijk weg moeten worden gehouden van de IB. Een andere aspect is het beperken van de processorbelasting van de IB zelf door het verzenden en ontvangen van (onnodig) veel opdrachten.

Als alternatief is het optreden van deze resets te vorokomen door überhaput geen gerbuik te maken van de RS232-bus. Dit betekent niet dat de IB niet gebruikt kan worden voor Rocrail!

Omdat de IB een LocoNet apparaat is, kan het prima worden bediend met de LocoNet-interface. Opdrachten van de computer of Rocrail, moeten daarvoor geschikt gemaakt worden voor LocoNet communicatie. Hiervoor zijn een aantal adapters beschikbaar, zoals (naast andere) de GCA85 (RS232), the GCA101 (Ethernet), the LocoBuffer, de LocoBuffer van RR-Cirkits en de USB-LocoNet-Interface van Uhlenbrock.

Aansluiting


De IB, de LocoNet-adapter en de computer worden op elkaar aangesloten volgens het bovenstaande schema. De RS232-interface-kabel hoeft niet langer gebruikt te worden en dient bij voorkeur te worden verwijderd. In principe kan de seriele bus van de IB woren uitgeschakeld.

Tip: LocoNet kabels kunnen prima, gemakkelijk en voordelig zelf worden gemaakt op elke gewenste lengte: LocoNet Kabels

Set-Up

The IB itself does not need to be configured. Configuring the Special Options mentioned in section Set-Up for LocoNet via RS232 is not required, too.

From the menu File → Rocrail properties… is selected and in the following dialogue tab Controller is selected. The original configuration of the IB - if existent - is deleted. Afterwards from the drop down field New the command station loconet is selected and subsequently added by pressing Add. The command station NEW - loconet is highlighted and Properties is pressed. The dialogue LocoNet Interface opens. The name (Interface ID) should be exactly the same as the one used before, if applicable. This ensures the Interface ID does not need to be exchanged in all locos, switches, signals and so on if the ID was entered there.

The further procedure depends on the adapter applied. If, for instance, the Uhlenbrock USB-LocoNet-Interface 63120 is used the same configuration as explained in chapter Set-UP on the wiki page of the USB-LocoNet-Interface takes place. Other adapters are set up as explained on the relevant wiki page.

Note: Only the interface (the adapter) is configured. The IB becomes part of the LocoNet and thus does not need any special configuration.

Programming track

If the IB is configured as described above, the PT button in Rocrail doesn't work anymore. The programming track is switched on automatically during the first programming operation (read/write).


Ervaringen met het Fleischmann's TwinCenter

Rocrail en het Twincenter moeten samen kunnen werken met de volgende settings:

Interface Baudrate 19200, Syntax "IB only"
Special Options:
SO1 = 3
SO2 = 2
SO5 = 2
SO6 = 254

Kabel


intellibox-nl.txt · Last modified: 2019/12/18 14:59 by vt601